cultuurverschillen? - Reisverslag uit Lomé, Togo van Danielle Steenman - WaarBenJij.nu cultuurverschillen? - Reisverslag uit Lomé, Togo van Danielle Steenman - WaarBenJij.nu

cultuurverschillen?

Door: Danielle Steenman

Blijf op de hoogte en volg Danielle

28 Februari 2008 | Togo, Lomé

Lomé, lomé, het Parijs van WestAfrika! Daar ben ik aangekomen en inmiddels aan het werk gezet voor de Aiesec gang hier. 22 maart is er een conference om mensen te werven voor het ondernemersproject, en ik word meteen ingezet om posters te maken.

De eerste twee dagen heb ik ervaren als cultuurshok. Hier een korte omschrijving van mijn shok:
-De vrouwen in het huis waar ik ben (familie van 7 mensen; 4 vrouwen) doen alles voor het eten; de mannen bijna niets: wat moet ik doen?
-Het eerste locale eten (kliekje gemalen pasta van de dag ervoor) kreeg ik echt niet weg, was net snot (zie foto). Onbeleefd, maar heb het geprobeerd. Hopen dat ik eraan wen
- Overal is zand, mam je had gelijk, geen asfalt, alleen op de grotere wegen. En op dat zand liggen overal verbrande bergjes afval/as, omdat er niet iets al de vuilnisophaaldienst is.
-Op het zand kunnen de taxis niet rijden, dus gingen we op de moto, de motorfiets; LEVENSGEVAARLIJK!
-Eten met linkerhand is verboden, mits het met een lepel of vork is. Moet je eens opletten hoe vaak je stiekem met links eet.
-Douchen is lachen. Met een bakje water afspoelen, maar mijn 'moeder' heeft al aangeboden dat ze mijn haren gaat wassen:)
-Alle mensen zijn hier donker, doh. Nog maar één blanke gezien. Op de straten kijken mensen en kindjes roepen iets als Juvu, blanke. Wist van tevoren, maar om het echt mee te maken is wel gek.

De mensen bij wie ik in huis ben zijn erg aardig, moeders spreekt alleen Ewe; Vaders heeft alleen nog How are you gezegd. Maar met Sam en zijn broer kan ik frans spreken. Hun huis is in aanbouw, maar vergeleken bij de rest uit de straat erg luxe. Met deze lieve mensen om me heen (ben bijna niet alleen, Edouard is mijn bodyguard) gaat het weker goedkomen, zeker als ik vanaf zaterdag een Nederlands maatje heb: Hans.

Groetjes Danielle

• 28 Februari 2008 - 12:00

Sanne:

Daantje!!
    Klinkt weer echt als een topervaring!
    En wat betreft dat snot-eten: doe maar net of het chinese blaadjesthee is en maak wedstrijdjes wie het het eerste weg weet te hakken!
    Succes!!
    Geniet! Liefs Sanne

• 28 Februari 2008 - 12:14

Willem Ligtvoet:

Danielle,

veel succes en plezier in het verre Togo

• 28 Februari 2008 - 13:38

Edwin Bax:

Geweldig!! Klinkt gek maar ik ben echt jaloers op je. Ik zal aan je denken als ik mijn bammetjes aan het eten ben.

doei
    EDwin

• 28 Februari 2008 - 15:32

Reinier Boeree:

Hallo Daniélle.
    Leuk dit bericht van jou te ontvangen.
    Een hele belevenis in zo'n ver land.
    Ik ben benieuwd hoe het jou verder vergaat.

Groet,

Reinier Boeree

• 28 Februari 2008 - 15:44

Carine:

Ha Daniëlle

Wist van Thomas dat je zou gaan..welkom in Togo!
    Je hebt al heel wat ervaringen opgedaan..en je bent er nog maar net.
    Heel veel succes met je werk en zeker een fijne, bijzondere tijd toegewenst in Togo.
    Groeten van Carine

• 28 Februari 2008 - 20:09

Jovita:

Lieve Danielle,
    Dit heb je allemaal weer snel voor elkaar, net in Afrika, een weblog, foto's erbij....welkom bij je nieuwe"vader en moeder", wat een ervaring! Het eten zal met veel liefde bereid zijn, dus dat moet je maar voor ogen houden! Ik kan me voorstellen dat het even "slikken" was. Maar alles went!
    Maar leuk, dat je direkt in aktie kunt komen op de universiteit en je al een heuse bodygard hebt.Fijn dat ze goed voor je zorgen.
    Anders doe je een keer voorzichtig een voorstel om iets uit Europa te maken. Ik kan je altijd een receptje sturen.
    We blijven je volgen. Heel veel succes en geniet van je nieuwe, niet blanke omgeving.Liefs en groeten ook van Gilles
    Jovita

• 28 Februari 2008 - 20:47

Guido:

He Daan,

Veel succes met acclimatiseren daar en veel plezier met je werkzaamheden! Ik zal je blog zeker nog eens vaker opzoeken om te kijken hoe 't met je gaat.

• 28 Februari 2008 - 21:39

Camiel:

Hey Daan!

Dacht niet dat ik ooit benieuwd zou zijn hoe een hoopje snot smaakt ;) Veel succes met acclimatiseren en natuurlijk veel plezier tijdens je verblijf in Togo! Ik hou je website in de gaten!

Grtz!

• 28 Februari 2008 - 21:43

Hollandse Papa Mama :

He dame,

Leuk beginnetje alweer. Gaat zeker allemaal lukken. We bellen je snel.

Kus papa en mama

• 28 Februari 2008 - 22:03

Bou:

hee meis,
    ik zie een herkenbare opkomst bij de Lome collegezaal...

ik zal aan je denken als ik de overheerlijke hollandse pot van mijn moeder wegwerk morgen!

x Bou

• 28 Februari 2008 - 22:23

Guus En Marieke:

Wat een grappige aftrap. bedenk even dat wij hier lekker doorwerken en bar weinig spannende dingen meemaken...saai! Dus geniet, ook van snot (mmm, klinkt niet helemaal als geweldig...). Liefs van ons

• 29 Februari 2008 - 09:02

Mark:

Wow, klinkt als een heel mooi begin van je tijd in Togo. Die snot wen je vast aan :) Maar wat een shock zeg, dat iedereen daar donker is ;)

Nee, geniet van je tijd daar en als er iets is waar je AIESEC Tilburgs hulp bij nodig hebt, moet je het even laten weten!

Groetjes, Mark

• 29 Februari 2008 - 15:56

Melanie:

Hey Daantje,

je hebt een gelukje, volgens mij eten ze daaro geen tauge!!! Hahahaha... maar het eten ziet er inderdaad niet zo heel smakelijk uit. Aan de andere kant kan het dan nog wel heel lekker smaken. Gewoon proberen.... klein beetje dan!

En je kan je frans dus ook weer goed oefenen, als is dat voor jou geen probleem. Het is wel fijn dat je tenminste met iemand kan praten.

Ik ben druk aan het uitzoeken of je later dit jaar nog hierheen kan komen, dus ik hou je op de hoogte via de mail ok!

Heel veel succes en vooral veel foto's maken, je bent een echte avonturier!!!

xxx Melanie

• 01 Maart 2008 - 22:52

Joyce:

Ja! Er staat al een berichtje op. Leuk dat je ook al 3 foto's hebt geplaatst:). Laat alles maar gewoon over je heenkomen, op het eind zal je wellicht nog wel heimwee krijgen ;)(al kun je je dat nu waarschijnlijk nog niet voorstellen)
    Have fun!
    Groetjes Joyce

• 03 Maart 2008 - 05:36

Maikel W:

Je eigen bodyguard nog wel ;)

Ben benieuwd naar de rest van de verhalen, die eerste schok kom je wel te boven...en dan ga je genieten!

• 03 Maart 2008 - 17:52

Kim Van Gulik:

Hey Daan.
    Super gaaf wat je nu weer allemaal uitspookt :D Tja, dat eten, je moet wel goed eten hoor (wel met rechts dus..)!

Misschien kun jij een keer voor hun koken en dan kook je de pasta gewoon niet zo lang ofzo.. Hollandse aardappels zullen ze wel niet kennen hihi ;)

Succes met het project en ook veel plezier!!!!
    xxx

• 07 Maart 2008 - 13:09

Collega's Van Pa:

Veel plezier en via Heinz volgen we jou ook!

• 14 Maart 2008 - 17:10

Bill:

pssst... Hey, Jelle, weet je waarom er nooit met de linker hand wordt gegeten?