alles op zijn tijd - Reisverslag uit Lomé, Togo van Danielle Steenman - WaarBenJij.nu alles op zijn tijd - Reisverslag uit Lomé, Togo van Danielle Steenman - WaarBenJij.nu

alles op zijn tijd

Door: Danielle Steenman

Blijf op de hoogte en volg Danielle

09 Maart 2008 | Togo, Lomé

Heerlijk om Afrika echt mee te maken. De gewoonten, het eten, het temperament van maman, maar vooral met de mentaliteit van de Afrikanen ben ik afgelopen twee weken meerdere malen geconfronteerd.

-Over minder dan twee weken wordt hier een congres georganiseerd, mede door Hans en mij, tot op vandaag is nog geen enkele van de sprekers zeker, er is nog geen cent, terwijl er en masse bestedingen worden gedaan: NIEMAND IS GESTRESST, het komt allemaal goed. Ben erg benieuwd wat het resultaat zal zijn.
-Alles wordt genoteerd, overal worden bonnetjes van geschreven. Ik zal als voorbeeld het print-proces toelichten. Als ik op internet iets op heb gezocht en dat op papier wil zetten, dan moet het eerst op mijn USB stick. Daarmee ga ik naar een kantoortje waar mijn stick wordt geopend en ik mijn document moet aanwijzen. Dan ga ik naar een andere ruimte om de print op te halen. Vervolgens weer terug om mijn USB stick op te halen en het bonnetje (onderwerp, naam, hoeveelheid, prijs, datum: we hebben het over een print van 15 eurocent). Met dat bonnetje ga ik naar de secretaresse om te betalen, wel gepast, want ze heeft geen wisselgeld beschikbaar.
-Vorige week naar de andere kant van de stad gereden om kleurenprints te laten maken bij de beste copyshop in town, daar aangekomen en geinstalleerd, geregistreerd dat we gingen printen; waren ze vergeten te melden dat de kleureninkt OP was, een Copyshop zonder inkt!
-Afspraken zijn nooit op het moment dat je afspreekt. Gister naar het strand geweest! Uberchique plek met alleen maar Marokkanen met dikke auto's. We hadden om 13.00 afgesproken, om 16.00 waren we dan ook echt op het strand! Dit kon echter de pret van de golven niet onderdrukken, heel hoog en erg warm water. Sommigen van de groep gingen voor het eerst van hun leven met ons mee de zee in, daarna wilden ze er niet meer uit!

Steeds weer invoorziene zaken; aan mijn westerse planningsmentaliteit heb ik helemaal niets hier.
Ik wil niet generaliseren, maar veel mensen zitten te zitten en wachten tot er iets naar hen toekomt. Boodschap aan het Lamme-tak-genootschap: het kan lammer :-)
Moeders en dochter daarentegen beginnen 's ochtends om 05.00 al met het vegen van de tuin, schoonmaken en serveren dan 's avonds ook nog eens een heerlijk diner, respect. Daarnaast zijn de studenten in mijn team ambitieus en willen ze graag iets bereiken.

Ik heb hardgelopen! Elke zaterdag is er op de universiteit collectief hardlopen. Er is dan iemand met een koeienbel en die zingt in Ewe en de volgers zingen hem na (geen idee wat ik gezongen heb). Groep van wel 100 zwetende (ja lekker hygienisch) mensen op elkaar. Je kunt het niet echt hardlopen noemen, het ging zo ongeveer op het tempo van de laatste deelnemer van de sylvestercross dit jaar, maar na een uur rondjes rennen was ik helemaal op.

Ook de kerk was een mooie ervaring, OK, het duurde van 07.00 tot 10.00, ietwat lang onder een golfplaten dak, maar er werd volop gezongen en ieder had zijn netste kleren aan, met heel veel kleuren
De collecte gaat op dag van geboorte, toen het bordje vendredi omhoog ging mocht ik naar voren om geld in het bakje te doen. Een meisje dat op vendredi geboren is heet Afi, en een jongen Koffi.

Hans en ik hebben de markt verkend,voor ons was de markt een bezienswaardigheid, voor de markt waren wij een bewienswaardigheid. Gelukkig hadden we een goede gids die ons als kleuter een de hand meenam.

Togo is leuk!

Collega's van papa, zie op de foto, HEINZ ook hier in Togo!
Ans veel sterkte met de operatie en de dagen erna.

groetjes Danielle, madame Thomas hier

• 10 Maart 2008 - 10:46

Janneke:

Hey Daantje,

klinkt super leuk allemaal! Afrika is top!

Geniet ervan,

Kus Jans

• 10 Maart 2008 - 11:09

Jovita:

Lieve Danielle,
    Bedankt voor je smsje! en leuk om je ervaringen te lezen,zeker met wat foto's erbij. Ja je geduld wordt hier wel op de proef gesteld, maar als het dan uiteindelijk allemaal goed komt....
    Het huis met de tuin ziet er knus en schoon uit en niet te vergeten de mango's, prachtig!Heerlijk dat je gezwommen hebt en hardgelopen, onder extreme temp? Een totaal andere cultuur en omgeving voor je.Maar dit gaat jou lukken. Veel succes met de voorbereiding van het congres!
    liefs van Jovita

• 10 Maart 2008 - 20:48

Tom:

heej zus,
    zo te lezen moet je veel wennen aan de mensen en dingen daar, komt wel goed, lekker dat eten lijkt net snert:P. owhja als je terug komt in utrecht zal je toch echt een andere kamer moeten zoeken... heb nog een poging gedaan om je fiets te zoeken maar nog niej gevonden...

heel veel suc6 daar en spreek je snel weer

xx je broertje

• 11 Maart 2008 - 10:11

Fa:

Grappig om zo weer eens wat van je te horen. Zo te zien is het en lekkere chaos. Groetjes Fa

• 11 Maart 2008 - 22:31

Thomas:

leuke foto's! jaloers op het strand (vast niet met helmgras) en het fornuis, gaaf. En gelukkig houdt er iemand je handje vast ;-). Zet hem op!
    kus

• 12 Maart 2008 - 08:30

Robin:

nog lammer???

• 13 Maart 2008 - 12:41

Sibrecht:

Hey Danielle,

Klinkt als een geweldige ervaring. Wel heel speciaal hoor om al die dingen mee te maken, het is echt een compleet andere cultuur. Fijn dat de mensen daar zo vriendelijk zijn, en dat strand ziet er wel heel verleidelijk uit..

Heel veel succes daar, geniet ervan en ik blijf je verhalen volgen. Hartstikke leuk.

Liefs Sibrecht